Kuchársky nôž

Kategórie
 
 
 
 
 
 
 

Kuchársky nôž

Kuchársky nôž je najdôležitejší kuchynský spoločník pri varení a príprave jedál. S tradičným tvarom čepele je najčastejšie používaným typom noža v kuchyni. Je to skutočný všestranný nástroj, ktorý je možné použiť na krájanie, sekanie, rezanie, tvarovanie a zdvíhanie potravín.

  1. Stredná časť slúži ku krájaniu tvrdých a mäkkých potravín. Mierne zaoblené ostrie je ideálne k drobnému nasekaniu cibule, cesnaku, pažitky, petržlenovej vňate a pod. Pozor: Nepoužívať k sekaniu kostí! K tomuto účelu slúžia sekáčiky.
  2. S prednou časťou nakrájate cibuľu, hríby, cesnak a inú malú zeleninu. Táto časť je vhodná pre drobné krájanie.
  3. So stabilným chrbátom čepele je možné rozseknúť menšie kosti.
  4. Zadná časť ostria slúži k rozdeleniu ťažko oddeliteľných potravín. Prenos sily je tu optimálny.
  5. Plochá časť čepele je vhodná k tvarovaniu (napr. filiet) a k naberaniu a prenášaniu nasekanej zeleniny.

Ako sa krája s kuchárskym nožom?

Kuchársky nôž je najdôležitejší nož v kuchyni. Pre každého kuchára je nevyhnutný. To dokazuje ak široká škála dĺžok čepelí, ktoré sa používajú. Od 12 po 36 cm. A tiež aj s extra širokou čepeľou. Profesionál uprednostňuje čepeľ s dĺžkou od 20 cm. Čepeľ dlhú 20 cm a menej je doporučená pre domácnosti, ale nie je to pravidlom.

Kuchársky nôž je možné držať rôznymi spôsobmi. Na nasledujúcich obrázkoch je ukázané doporučené držanie.

Obrázok 1
Položte prostredník, prsteník a malíček na rukoväť tak aby prostredník bol na rozšírení medzi čepeľou a rukoväťou

Obrázok 2
Palcom a ukazovákom pevne uchopte čepeľ vpravo a vľavo.

Obrázok 3
Teraz držíte nôž pevne a isto vo Vašej ruke.

A takto správne krájate:

Držte nôž tak ako je popísané na obrázkoch vyššie. S druhou rukou držte krájanú potravinu. Špičky prstov majte pritom zahnuté dozadu tak, aby neprichádzali do kontaktu s čepeľou. Zahnuté články prstov sa dotýkajú čepele a slúžia ako opora a vedenie čepele. A teraz sa to môže začať. Vykonávajte kolískový pohyb, pričom využívajte zaoblenie ostria. Nechajte pritom špičku čelepe na krájacej doske. Začnite pomaly. S narastajúcimi skúsenosťami budete rýchlejší. Krájajte bez väčšej sily a využívajte vyváženosť a precíznosť profi-noža.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia