Kuchársky nôž
Kuchársky nôž je najdôležitejší kuchynský spoločník pri varení a príprave jedál. S tradičným tvarom čepele je najčastejšie používaným typom noža v kuchyni. Je to skutočný všestranný nástroj, ktorý je možné použiť na krájanie, sekanie, rezanie, tvarovanie a zdvíhanie potravín.
- Stredná časť slúži ku krájaniu tvrdých a mäkkých potravín. Mierne zaoblené ostrie je ideálne k drobnému nasekaniu cibule, cesnaku, pažitky, petržlenovej vňate a pod. Pozor: Nepoužívať k sekaniu kostí! K tomuto účelu slúžia sekáčiky.
- S prednou časťou nakrájate cibuľu, hríby, cesnak a inú malú zeleninu. Táto časť je vhodná pre drobné krájanie.
- So stabilným chrbátom čepele je možné rozseknúť menšie kosti.
- Zadná časť ostria slúži k rozdeleniu ťažko oddeliteľných potravín. Prenos sily je tu optimálny.
- Plochá časť čepele je vhodná k tvarovaniu (napr. filiet) a k naberaniu a prenášaniu nasekanej zeleniny.
Ako sa krája s kuchárskym nožom?
Kuchársky nôž je najdôležitejší nož v kuchyni. Pre každého kuchára je nevyhnutný. To dokazuje ak široká škála dĺžok čepelí, ktoré sa používajú. Od 12 po 36 cm. A tiež aj s extra širokou čepeľou. Profesionál uprednostňuje čepeľ s dĺžkou od 20 cm. Čepeľ dlhú 20 cm a menej je doporučená pre domácnosti, ale nie je to pravidlom.
Kuchársky nôž je možné držať rôznymi spôsobmi. Na nasledujúcich obrázkoch je ukázané doporučené držanie.
Obrázok 1
Položte prostredník, prsteník a malíček na rukoväť tak aby prostredník bol na rozšírení medzi čepeľou a rukoväťou
Obrázok 2
Palcom a ukazovákom pevne uchopte čepeľ vpravo a vľavo.
Obrázok 3
Teraz držíte nôž pevne a isto vo Vašej ruke.
A takto správne krájate:
Držte nôž tak ako je popísané na obrázkoch vyššie. S druhou rukou držte krájanú potravinu. Špičky prstov majte pritom zahnuté dozadu tak, aby neprichádzali do kontaktu s čepeľou. Zahnuté články prstov sa dotýkajú čepele a slúžia ako opora a vedenie čepele. A teraz sa to môže začať. Vykonávajte kolískový pohyb, pričom využívajte zaoblenie ostria. Nechajte pritom špičku čelepe na krájacej doske. Začnite pomaly. S narastajúcimi skúsenosťami budete rýchlejší. Krájajte bez väčšej sily a využívajte vyváženosť a precíznosť profi-noža.