Druhy čepelí

Kategórie
 
 
 
 

Druhy čepelí

Pre rôzne činnosti pri príprave jedál sú potrebné rôzne tvary čepelí.

 Rozlišujú sa na:

Hladká čepeľ
Pri krájaní hladkou čepeľou dosiahnete čistý, hladký rez bez rozstrapkania. Vhodné pre krájanie rovnomerne tvrdých alebo mäkkých potravín ako napríklad mäso, ryby, zelenina, ovocie. Hladká čepeľ je vhodná aj na lúpanie ovocia a zeleniny.

Vlnkovaná (zúbkovaná) čepeľ
Ostrie s rovnomernými vlnkami (zúbkami) uľahčuje nakrajovanie a prekrajovanie potravín s tvrdou krustou ako napríklad chlieb, paradajky, ovocie ako ananás. Vhodné taktiež pre porcovanie koláčov.

Čepeľ s vybrúsenými priehlbinami
Pri krájaní vznikajú v jamkových priehlbinách vzduchové vankúše. Preto sa na čepeľ nič nelepí. S takouto čepeľou sa jednoducho krárajú tenké plátky šunky, lososa alebo carpaccia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia