S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

KONTAKTY

NMK s. r. o.
Horný rad 535/7
906 13 Brezová pod Bradlom
tel: +421 944 255 944
info@kvalitnenoze.sk

» Ostrenie nožov
Ostrenie nožov

Takto udržíte Vaše nože ostrý

Rozlišuje sa medzi ostrením a brúsením noža.
V tejto časti sú vysvetlené rozdiely a zvláštnosti oboch.

Ostrenie

Neustálym používaním sa ostrosť noža stráca. Ostrie sa celkom neotupuje, dochádza iba k jemnej strate obvykle vysokej ostrosti. Toto nie je voľným okom rozoznateľné. S ocieľkou znova naostríte svoj nôž a ostane opäť dlho ostrý.

Niektoré ocieľky ponúkame s obzvlášť jemným povrchom, pre jemné, konečné doostrenie. Používajú sa hlavne na mäsiarske nože. Nože po ostrení dosahujú veľmi hladký rez.
Tieto ocieľky sú v našom e-shope špeciálne označené (mäsiarska ocieľka) tak isto ako aj oválne ocieľky, ktoré ponúkajú väčší kontakt s ostrím. Ostrenie je tým pádom rýchlejšie a efektívnejšie.

Používanie ocieľky:

Zoberte ocieľku do ľavej a nôž do pravej ruky (ľaváci obrátene). Čepeľ musí zvierať s ocieľkou uhol 20° (ako na obrázku) a zľahka tlačte čepeľ voči ocieľke. Ťahajte striedavo obe strany ostria od konca až po špičku tak ako na obrázku. Po 6 – 8 opakovaniach získa Váš nôž opäť svoju vysokú ostrosť.

Druhý spôsob použitia ocieľky je ukázaný na obrázku nižšie. Pri tejto metóde je ocieľka položená špičkou kolmo na podložku (pracovnú dosku alebo stôl). Rovnomernými ťahmi ostria po ocieľke naostríte svoj nôž ľahko a bezpečne.Ocieľka musí byť vždy dlhšia ako ostrený nôž.

Brúsenie

Ak sa Váš nôž otupil a nedá sa ľahko naostriť je nutné ho nabrúsiť. Pri brúsení odbrusujete materiál z čepele. Tým dosiahne čepeľ v oblasti ostria opäť správnu geometriu.

Pre brúsenie máme v ponuke rôzne brúsky na nože.

Diamantová brúska

Jadro brúsky pozostáva z nehrdzavejúcej ušľachtilej ocele a je pokryté priemyselnými diamantami. Drsný povrch umožňuje jednoduché zbrúsenie ostria.

Použitie ako pri ocieľkach (pozri vyššie)

Keramická brúska

Keramika je tvrdý ale krehký materiál. Povrch je drsný, ale nie tak ako pri diamantovej brúske. To ju predurčuje na jemnejšie brúsenie.

Použitie ako pri ocieľkach (pozri vyššie)

Ostriče nožov

Ostriče nožov slúžia na jednoduché a rýchle naostrenie Vašich nožov. Keramické elementy zabezpečujú optimálny uhol pre Vaše ostrie.
Položte nôž zadnou časťou ostria (pri rukoväti) medzi keramické elementy. Držte nôž kolmo a ťahajte s ľahkým tlakom až po špičku ostria. Opakujte pokým nie je nôž opäť ostrý.

 

MTIxNzI5M